Rahapelien logiikka
Ihmisillä on usein harhakäsityksiä rahapelaamisen voittomahdollisuuksista. Onnenpelien voittomahdollisuuksia ei ymmärretä ja taitoelementtiä sisältävien pelien (urheiluvedonlyönti, pokeri) osalta omat taidot ja voitonmahdollisuudet suuresti yliarvioidaan. Puhutaan virheuskomuksista, virhepäätelmistä ja illuusiosta.
Oletko kuullut ilmaisun ”talo voittaa aina”? Se pitää paikkansa. Ilman talon voittamista rahapelaaminen ei voisi olla tuottavaa liiketoimintaa. Rahapelaaminen on isoa viihdebisnestä ja sitä myydään pelaajille voittamisen illuusiolla. Illuusio toteutuu aina jossakin jonkin osalta ja yleensä isosti uutisoituna. Tämä ylläpitää toivetta ja harhakuvitelmaa voiton mahdollisuudesta.
Monet kertovat pelaamisen alkaneen isosta voitosta. Tämä on luonnollista, sillä juuri voitot ruokkivat illuusiota pelaamisen kannattavuudesta. Tyypillistä on, että tuen piiriin tullessa ollaan velkaannuttu monikymmenkertaisesti pelivoittoihin verrattuna.
On tarpeellista käsitellä faktoja pelaamisen taloudellisesta kannattavuudesta, matematiikasta rahapelien takana: voitonmahdollisuuksista, sattumasta ja palautusprosenteista.
Pohdi
Pelaisitko naapurisi kanssa rahanvaihtopeliä, jossa sinä annat hänelle euron minuutissa, ja naapuri palauttaa jokaisen antamasi kympin jälkeen viisi euroa takaisin?
- Onko rahapelaaminen taloudellisesti kannattavaa?
- Voiko sattumaa hallita?
- Onko vedonlyönti taloudellisesti kannattava harrastus?
- Onko sinulla taikauskoisia odotuksia ja ajatuksia pelaamista kohtaan?
- Pystytkö ennustamaan pelikoneen käyttäytymistä?
- Ajatteletko rahapelien voitonmahdollisuuksista ”kylmän viileästi” vai menetkö tunteella?
- Ylläpitääkö unelma isosta voitosta rahapelaamistasi? Olisiko unelmasta vaikea luopua?
- Pelaatko yrittääksesi voittaa takaisin häviämäsi rahat? Kannattaako se?
- Kuinka todennäköistä on saada sen kokoinen voitto, että voisit maksaa velkasi pois?