Hyppää sisältöön

Näin käytät sähköistä työkirjaa

Tämä sähköinen työkirja auttaa sinua saamaan vertaistuesta kaiken hyödyn irti. Työkirja tarjoaa sinulle tietoa ja pohdittavaa, jota teidän on tarkoitus käsitellä ja syventää vertaistukitapaamisillanne.

Kirjan rakenne toimii myös runkona läheisten vertaisryhmissämme: yksittäisillä ryhmäkerroilla perehdytään läheisenä oloon liittyviin hankaluuksiin sekä selviytymiskeinoihin ja ratkaisuihin aina yhdestä tärkeästä teemasta käsin.

Ajatus on, että tutustuisit osaan teeman sisällöistä (tieto-, pohdinta-, ja kokemustekstit) rauhassa ensin itseksesi ennen tukitapaamista. Tukitapaamisilla vaihdetaan ajatuksia ja kokemuksia tästä teemasta: mitä muut osallistujat ja vertaisohjaaja ajattelevat, millaisia kokemuksia heillä on, miten he ovat asioita käsitelleet ja miten he aikovat toimia jatkossa. Yhteisistä keskusteluista omat oivalluksesi syvenevät, ajatuksesi jäsentyvät ja saat toivottavasti voimaa ja varmuutta siihen, miten toimit jatkossa. 

Tukitapaamisen jälkeen voit kääntää kokemasi uudet opit ja oivallukset itsellesi henkilökohtaisesti merkitykselliseksi tekemällä teemaan liittyvät tehtäviä ja harjoituksia. Jotkut tehtävistä tehdään itsenäisesti, mutta osa kannattaa tehdä yhdessä pelaajan kanssa. Tehtävien ja muistiinpanojen tekoon tarvitset erillisen vihon tai paperia.

Miten siis hyödynnän työkirjaa?

  • Valmistaudu tapaamiseen: lue käsiteltävään teemaan liittyvät tieto-, pohdinta ja kokemustekstit etukäteen
  • Jaa heränneitä ajatuksiasi tapaamisilla muille: sanoittamalla omia heränneitä ajatuksiasi teemasta käsittelet asiaa ja opit uutta. Kysy ja kuuntele mitä muilla on sanottavanaan.
  • Tee tehtävät ja harjoitukset tukitapaamisen jälkeen: osa tehtävistä tehdään itsenäisesti ja osan voit tehdä yhdessä pelaajan kanssa.
  • Palaa tehtäviin ja sisältöihin myöhemmin: Teeman käsittelyn jälkeen voit vielä palata teksteihin ja tehtäviin myöhemmin joko yksin tai yhdessä pelaajan kanssa.

Teemojen tekstityypit

Työkirja sisältää aloituksen ja lopetuksen lisäksi 3 osaa. Osat jakaantuvat kahteen teemaan. Tutustu teemojen erilaisiin tekstityyppeihin alta.

1. Johdanto. Teema alkaa lyhyellä kuvauksella sisällöstä. Näet tästä myös tämän teeman avainkysymykset, joita toivomme sinun erityisesti pohtivan. Löydät myös listauksen teeman sisältämistä materiaaleista.

2. Tieto. Sisältävät teemaan liittyvää tutkimusta ja muuta tärkeää tietoa. Perehdy näihin teksteihin itsenäisesti ja oman mielenkiintosi mukaan. Tekstejä käsitellään tukitapaamisilla vain tarpeen mukaan.

3. Pohdinta. Nämä tekstit ovat vertaistuessamme käsiteltävää pääsisältöä. Tekstien pyrkimys on herättää teissä tuettavissa uusia ajatuksia. Tekstin lopussa on 3–4 pohdintakysymystä, joita voit pohtia ensin itsenäisesti ja sen jälkeen vielä syventää niitä vertaistukisuhteissa yhdessä keskustellen.

4. Vertaisten kokemukset ja ajatukset. Kustakin osasta löytyy myös vertaisten kokemuksia, ajatuksia ja oppeja. Lue miten muut ovat toimineet ja ajatelleet sekä mikä läheis- ja pelaajataustaisia ohjaajiamme on auttanut.

5. Tehtävät ja harjoitukset. Kun asiaa on ensin käsitelty ryhmässä tai tukisuhteissa, olet valmis tekemään teemaan liittyviä tehtäviä ja harjoituksia. Löydät täältä myös tehtäviä, jotka auttavat sinua käsittelemään asiaa yhdessä pelaajan kanssa. Tehkää ne, jotka tuntuvat teistä olennaisilta. Kirjaa ylös, jotta voit palata ajatuksiisi tai yhteisiin sopimuksiinne myöhemmin.