Hyppää sisältöön

Miten tuen pelaajaa ja miten haluaisin tukea häntä?

Yksi läheisten yleisemmistä kysymyksistä on, miten pelaajaa kuuluisi oikein tukea ja auttaa eroon ongelmastaan. Halua ja jaksamista läheisensä auttamiseen monella tuntuu olevan, mutta samaan aikaan myös epävarmuutta siitä, onko oma tapa ja tyyli pelaajan rinnalla kulkemiseen toimiva. Olenko liian vaativa vai liian lepsu, tulisiko kannustaa vai käskeä, vaadinko toiselta liikaa vai liian vähän?

Oheisessa nelikentässä läheisen suhtautumistapa pelaajaan on jaettu kahteen muuttujaan: pelaajan vastuuttamiseen ja pelaajan tukemiseen. Näitä asioita voi olla joko enemmän tai vähemmän. Erilaisilla vastuuttamisen ja tuen määrän yhdistelmillä muodostuu muutamia pääasiallisia suhtautumistapoja pelaajaan.

Taulukon lähde: Ratkaisukeskeinen terapeutti Samuel Hilli (Pelirajaton-toiminnan Voimavarakurssit)

Saatat tunnistaa useampienkin nelikentän tukityylien koskevan itseäsi. Tunteet heittelevät ja ehkä yhtenä päivänä olet raivonnut ja käskyttänyt, toisena taas silittänyt päätä ja ymmärtänyt loputtomasti, kolmantena tehnyt puolesta ja neljäntenä ollut välinpitämätön koko ongelmaan. Ehkäpä kuitenkin tunnistat nykyisen pääasiallisimman tyylisi ja ehkäpä myös sen, millaiseen tyyliin haluaisit tilanteessasi nyt pyrkiä?

Yleisesti ottaen niin pelaajan kuin läheisen itsensä kannalta toimivin tukityyli olisi nelikentän oikeasta yläkulmasta löytyvä nro 4: kun läheinen sekä vastuuttaa voimakkaasti pelaajaa hänen omien ja yhteisesti sopimienne vastuualueiden hoitamisessa että tukee häntä myönteisesti, on suhtautuminen pelaajaan luonteeltaan vastuuttavaa, kannustavaa ja kunnioittavaa. Tällainen tukityyli kuormittanee vähiten sinua itseäsi sekä edistänee varmasti parhaiten sitä, että pelaaja ottaisi hänelle kuuluvan vastuun tilanteesta ja pyrkisi itse ja omasta halustaan muutokseen.

Paljon vastuuta ja paljon tukea antavan läheisen ajatusmalli on, että läheinen ei ole aiheuttanut eikä myöskään ole vastuussa toisen aikuisen ihmisen peliongelmasta tai hyvinvoinnista eikä ole kykenevä häntä muuttamaan, vaan pelaajan on itse siihen motivoiduttava ja muutos tehtävä. Toista voi kuitenkin tässä muutoksessa auttaa kannustavalla puheella, pyrkimällä avoimeen ja suoraan keskusteluun pelaamisen nykyisistä ja mahdollisista tulevista seurauksista sekä tekemällä roolit ja auttamisen rajat selväksi pelaajalle – ja tiukoissakin paikoissa niissä on jämäkästi pitäydyttävä, vaikka se läheisestä ristiriitaiselta ja pahalta tuntuisikin.

Kaikissa tilanteissa kannustava ja kunnioittava tukityyli ei kuitenkaan ole helppoa eikä edes tarpeen. On helpompaa kannustaa ja kunnioittaa silloin, kun toinen myöntää ongelmansa, hakee siihen apua, yrittää parhaansa ja on valmis puhumaan ja sopimaan asioista. Salailu, häpeä ja kieltäminen on ongelmapelaajalla usein pitkään päällä. Saattaa myös olla, että sinulla on jo ihan riittävästi tekemistä oman jaksamisesi ja kasautuneiden vastuidesi kanssa, eikä paukut enää riitä toisen tukemiseen.

Olipa suhteesi pelaajaan mikä tahansa, muista että sinulla on aina täysi oikeus irtisanoutua koko ongelmasta ja rinnalla kulkijan roolistasi – pysyvästi tai väliaikaisesti. Jos ihmissuhteenne on päättymässä tai jos pelaaja esimerkiksi painostaa, kiristää, manipuloi tai kohtelee sinua muuten epäreilusti, on luonnollista suhtautua koko asiaan välinpitämättömästi ja astua reilusti syrjään. Pitkän päälle ihmissuhteiden kai tulisi olla vastavuoroisia ja toimia ilon lähteinä suhteen molemmille osapuolille?

Tukiessasi ja auttaessasi läheistäsi tärkeintä on varmasti pyrkiä pitämään huolta siitä, ettei oma hyvinvointisi heikentyisi. Kenenkään muun (ei edes oman aikuisen lapsensa) vuoksi ei itseään ole syytä uhrata!  

Pohdi

  1. Mikä taulukon kentistä kuvaa nykyistä tyyliäsi tukea ja kulkea pelaajan rinnalla parhaiten?
  2. Millä tyylillä haluaisit jatkossa tukea ja kulkea pelaajan rinnalla?
  3. Mitä asioita sinun olisi muutettava omassa toiminnassasi, ajattelussasi tai tunteiden käsittelyssäsi, jotta tukityylin muuttaminen olisi mahdollista?