Hyppää sisältöön

Muutoksen esteet

Keskeinen asia ongelmapelaamisen selättämisessä on selkeän muutoksen tekeminen – asiat eivät voi jatkua samalla tavalla. 

Usein muutosta vaativat asiat ovat: asenne ja ajattelu, uskomukset pelaamiseen ja omaan muutospystyvyyteen liittyen, pelaamiseen liittyneen tunnemaailman ymmärtäminen sekä ajankäyttö. Näihin asioihin liittyvät myös yleensä muutoksen esteet.  

Aktiivisena peliaikana pelaamiseen liittyvä asenne- ja uskomusmaailma on ollut hyvin positiivinen pelaamista kohtaan. Satunnaiset voitot ovat kannustaneet jatkamaan pelaamista. Haluttomuus muuttaa totuttua käyttäytymistä voi liittyä myös uskomukseen omasta heikosta pystyvyydestä tehdä elämänmuutosta. Yksi vertaistuen tehtävä on voimaannuttaa ihmisiä ja vahvistaa heidän käsitystään itsestään aktiivisina toimijoina ja muutoksen tekijöinä. 

Pelaamisen lopettamista ei kannata asettaa pelkän päätöksen varaan, sillä päätös voi muuttua hetkessä toiseksi. Siksi pelaajan pitää asettaa itselleen mahdollisimman tehokkaita ja konkreettisia esteitä seuraavan mahdollisen pelikerran varalle. Näin antaa itselleen mahdollisuuden aloittaa rauhassa muutostyön tekeminen eli peliongelman ja siihen liittyvien asioiden käsittely. Haluttomuus asettaa peliestoja ja rajoituksia kertoo todennäköisesti asenteen edelleen olevan pelaamista kohtaan toiveikas.  

Muutos edellyttää oman toiminnan ja elämän arviointia. On tuskallista tarkastella omaa toimintaansa ja todeta sen aiheuttaneen merkittäviä haittoja itselle ja läheisille kenties jo vuosien ajan. Tämän arvioinnin välttäminen voi muodostua muutoksen esteeksi. Oman toiminnan arvioinnin tarkoitus ei kuitenkaan ole lisätä syyllisyyttä ja häpeää, vaan toimia rehellisenä tilannearviona. On tärkeää antaa itselle anteeksi ja alkaa toimia toisin.  

Muutoksen esteeksi voi muodostua haluttomuus tutkia tunnemaailmaa. Jos pelaaminen on toiminut pakopaikkana todellisuudesta ja kipeistä tunteista, voi olla vaikeaa luopua tuosta pakopaikasta. Tunteiden kohtaaminen ja niiden käsittely vertaiskeskustelujen ja itsetutkistelun, liikunnan ja kulttuurin keinoin avaa kuitenkin aivan uuden ja monipuolisen maailman, ilman pakoa pelimaailmaan. 

Entisen pelaajan tarvitsee myös löytää mielekästä tekemistä sille ajalle, jonka aikaisemmin on täyttänyt pelaaminen, pelaamisen suunnittelu ja pelaamisen seurausten käsittely. Haluttomuus muuttaa omaa ajankäyttöä saattaa nousta muutoksen esteeksi. 

Jokaisen muutosmatkalle lähtevän on tarpeellista tarkastella omaa tilannettaan ja siinä vaikuttavia muutoksen esteitä.  

Pohdi

  • Mitä ajatuksia teksti herätti?
  • Mitä muutoksen esteitä löydät omasta elämästäsi?