Hyppää sisältöön

Minäkuva ja erilaiset roolit elämässäni

Minäkuva ja erilaiset roolit elämässäni

Riippuvuudet ja niiden lähellä eläminen muuttavat ajan kuluessa ihmisen minäkuvaa eli näkemystä siitä, millainen ihminen on ja miten toimin suhteessa toisiin ihmisiin. 

Pelaajalla tämä näkyy usein vahvoina huonommuuden ja epäonnistumisen kokemuksina. Itsetunto on matalalla ja mielen valtaavat negatiiviset ajatukset, kuten ”olen tyhmä”, ”kukaan muu ei ole mokannut samalla tavalla”, ”inhoan itseäni”, ”en ansaitse mitään hyvää” ja ”olen kaikessa huonompi kuin muut”.

Myös läheisten itsetunto on usein koetuksella ja mieli täyttyy huolesta ja ajatuksista, kuten ”miksi minä en riitä”, ”olen epäonnistunut vanhempana” ja ”en osaa auttaa oikein”.  

Muutoksen myötä myös minäkuva voi muuttua ja korjaantua. On tärkeää huomata ja sisäistää, ettei pelaaja ole yhtä kuin riippuvuutensa. Tämän hyvän läheinen yleensä näkee paremmin kuin pelaaja itse. Myös läheinen on paljon muutakin kuin vaan läheinen. Jokaisessa ihmisessä on aina jotain hyvää ja on tärkeää käyttää näitä hyviä ominaisuuksia vahvistamaan uskoa muutokseen. 

Aluksi myönteisten ajatusten ajatteleminen itsestä voi olla vaikeaa. Varsinkin, kun tunteet vielä myllertävät, vuorovaikutusta harjoitellaan ja pelaamisesta aiheutuneet haitat muistuttavat itsestään säännöllisesti.

Myönteisten asioiden vahvistaminen ei tarkoita silmien sulkemista tosiasioilta tai oman vastuun pakoilemista. Itsensä ruoskiminen tai kielteisten ajatusten valtaan jääminen ei kuitenkaan edistä muutosta. Siksi on omien voimavarojen tuhlausta jäädä jumiin sellaisiin ajatuksiin.

Niin pelaajan kuin läheisenkin kannattaa harjoitella myötätuntoa ja armollisuutta itseään kohtaan. Jokaisessa ihmisessä on itsessään tarvittavat voimavarat muutoksen toteuttamiseen ulkopuolelta tulevan avun, tuen ja kannustuksen avulla. Meissä kaikissa on enemmän hyvää kuin miltä päälle päin näyttää.

Jokaisen minäkuvaan vaikuttavat monet erilaiset roolit, joita ovat esimerkiksi puoliso, vanhempi, lapsi, sisarus, työkaveri, ystävä, opiskelija tai naapuri. Pelaajan ja läheisen roolit ovat rooleja muiden joukossa. Kannattaakin keskittyä vahvistamaan muita elämän osa-alueita ja löytämään niistä asioita, jotka vahvistavat itsetuntoa ja minäkuvaa.

Harjoitus

  1. Listaa eri rooleja, joita tunnistat sinulla olevan omassa elämässäsi.
  2. Kirjoita positiivisia asioita itsestäsi, jotka tulevat esiin elämäsi erilaisista rooleista.