Hyppää sisältöön

Mahdollistaminen

Mahdollistaminen

Läheisestä saattaa joskus tuntua, että hän on tehnyt kaikkensa auttaakseen toista, mutta teot tai sanat eivät ole muuttaneet pelaajan tilannetta – pelaaminen ei lopu, laskut jäävät edelleen maksamatta ja lupauksia rikotaan. Auttamisella ja yliauttamisella on selkeä ero. Jos avun tarjoaminen menee niin pitkälle, että se on esteenä toisen toipumiselle tai muutostyön aloittamiselle, puhutaan yliauttamisesta tai mahdollistamisesta.

Rajaa pelaamisen mahdollistamisen ja pelaajan tukemisen välillä on vaikeaa määritellä. Läheisen toiminta on hyvin inhimillistä – hän ymmärtää pelaajan hädän ja haluaa auttaa. Esimerkiksi masennuksesta kärsivän pelaajan auttaminen tuntuu hyvin luonnolliselta. Askel askeleelta läheinen saattaa ottaa enemmän ja enemmän vastuuta. Kohta hän maksaa toisen puolesta vuokran tai ottaa yksin vastuun arjen pyörityksestä. Parisuhteen dynamiikka alkaa huomaamatta muodostua auttaja – avun tarvitsija -suhteeksi. 

Tilanteen jatkuessa pitkään läheiselle syntyy helposti ajatus, että mikään ei onnistu, jos hän ei itse hoida asiaa. Läheinen saattaa omalla toiminnallaan estää pelaajalta mahdollisuuden ottaa itse vastuuta omasta elämästään. Toisen puolesta tekeminen tai rahan antaminen saattavat pahimmillaan edesauttaa riippuvuuden syventymistä. 

Tällaisissa tilanteissa läheisen on hyvä pohtia, missä asioissa hän voisi antaa toiselle jälleen vastuuta. On hyvä opetella antamaan pelaajalle mahdollisuus vuorostaan toimia aktiivisena osapuolena. 

Miten kuljen rinnalla ilman mahdollistamista?

1. Muista, ihminen voi muuttaa vain omaa toimintaansa. Et ole vastuussa toisen muutoksesta tai toipumisesta. Kontrollointi ei auta tilanteeseen – et voi omalla toiminnallasi estää tai aiheuttaa toisen pelaamista.

2. Hae itsellesi sellaista apua, jota koet tarvitsevasi. Huolehtimalla omasta hyvinvoinnistasi, näytät mallia toiselle, mutta myös jaksat tilannetta paremmin, kun et ole koko ajan väsynyt.

3. Anna toiselle mahdollisuus ottaa vastuuta ja tue häntä tässä. Jos toinen ei toteuta vastuunottoa sinun standardiesi mukaan, se ei automaattisesti tarkoita, että toinen tekee sen väärin. Epämukavuutta voi opetella myös sietämään.

4. Jos läheisesi on täysin kykenemätön minkäänlaiseen toimintaan, myös hänelle voi hakea apua. Ota tässäkin omat voimavarasi huomioon. Joskus on parempi jakaa tai antaa vastuu ulkopuoliselle ammattitaholle, kuin alkaa itse tahtomattaan omaishoitajaksi. 

5. Aseta selkeät rajat vastuille ja suhteelle. Tee selväksi toiselle, että et ole valmis rahoittamaan toisen pelaamista, mutta esimerkiksi voit tarvittaessa tehdä ruokaa tai käydä yhdessä kaupassa.

Pohdi 

  • Löydätkö omasta elämästäsi tilanteita, joissa olet saattanut mahdollistaa pelaamista? Mitä ne olivat?
  • Mitkä ovat sellaisia asioita, joista pelaaja voisi ottaa itse vastuuta?
  • Jos pelaaja kiristää tai uhkaa sinua, mieti tai kirjaa ylös vaihtoehtoja, joita voit tehdä ilman, että annat rahaa. 
  • Voitko olla vastaamatta puhelimeen? Mitä tapahtuu, jollet vastaa?
  • Onko joitain tahoja, joihin voit ottaa yhteyttä tai joita voit suositella pelaajalle?
  • Milloin kiristys ja uhkailu ovat mielestäsi rikoksia?
  • Mitä tunteita ja ajatuksia uhkaus/kiristys sinussa herättää? Voisitko ilmaista nämä asiat pelaajalle?