Alkukysely
Pelirajaton-toiminnassa ihmisiä voimaannutetaan tiedon ja ymmärryksen lisäämisen sekä minäpystyvyyden vahvistamisen kautta.
Tukisuhteen aluksi kartoitetaan
- pelaamisen haitallisuutta (PGSI-testi) sekä
- lähtötilannetta ymmärryksen ja minäpystyvyyden suhteen
Näissä asioissa tapahtunutta muutosta arvioidaan myös tukisuhteen päättyessä.
Alkukysely täytetään verkossa ja tulokset voi tilata omaan sähköpostiin, jotta niistä voidaan keskustella vertaisryhmässä tai tukihenkilön kanssa.
Tukihenkilösuhteissa kysely lähetetään suoraan tuettavan sähköpostiosoitteeseen.
Tutustu alkukyselyn osioihin ja niihin liittyvään tausta-ajatteluun lukemalla seuraavat osiot:
Rahapeliongelman tunnistaminen
Rahapelaaminen tuottaa usein monitahoisen ongelmavyyhdin ihmisen elämään. Pidemmän ajan kuluttua voi olla vaikea hahmottaa mistä kaikki sai alkunsa, ja mitkä kaikki asiat vaikuttavat pelaamisen jatkumiseen. Elämäntilanne saattaa vaikuttaa tummalta ukkospilveltä, josta ei saa mitään otetta.
Tilanteen purkaminen kannattaa aloittaa perusasioista. Ensin kannattaa kartoittaa oma pelaaminen. Pelikäyttäytymisen tarkasteleminen puolueettoman testin avulla konkretisoi tilannetta ja saattaa osoittaa selkeän polun seuraavalle askeleelle.
Arvioi pelaamistasi PGSI-testillä
Rahapelaamiseen liittyviä kokemuksia kartoittava PGSI-testi (Problem Gambling Severity Index) antaa sinulle hyvän tuntuman siitä, onko pelaamisesi haitallista ja olisiko pelitapoja syytä muuttaa.
Kysymykset, asteikko ja pisteiden tulkinta
Valitse kunkin kysymyksen kohdalla tilannettasi parhaiten kuvaava vaihtoehto.
En koskaan = 0 pistettä
Joskus = 1 pistettä
Useimmiten = 2 pistettä
Lähes aina = 3 pistettä
Kun ajattelet viimeksi kulunutta 12 kuukautta:
- Kuinka usein olet pelannut rahapelejä suuremmilla summilla kuin sinulla olisi oikeastaan varaa hävitä?
- Kuinka usein sinun on pitänyt pelata rahapelejä aikaisempaa suuremmilla summilla saadaksesi pelaamisesta saman jännityksen tunteen?
- Kuinka usein rahapelejä pelattuasi olet pelannut jonakin toisena päivänä yrittääksesi voittaa takaisin häviämäsi rahat?
- Kuinka usein olet lainannut rahaa tai myynnyt jotakin saadaksesi rahaa pelaamista varten?
- Kuinka usein sinusta on tuntunut, että rahapelaamisesi saattaa olla sinulle ongelma?
- Kuinka usein rahapelaaminen on aiheuttanut sinulle terveysongelmia, mukaan lukien stressiä
tai ahdistusta? - Kuinka usein sinua on arvosteltu rahapelaamisestasi, tai sinulle on sanottu, että rahapelaaminen on sinulle ongelma, riippumatta siitä, mitä mieltä itse olet asiasta?
- Kuinka usein rahapelaamisesi on aiheuttanut taloudellisia ongelmia sinulle tai kotitaloudellesi?
- Kuinka usein olet tuntenut syyllisyyttä siitä, miten harrastat rahapelaamista tai siitä, mitä tapahtuu,
kun pelaat?
Pisteesi yhteensä:
Pisteiden tulkinta
0 = Ei ongelmapelaamista
1–4 = Alhainen riski
5–7 = Kohtalainen riski
8 tai enemmän = Ongelmapelaaminen
Ymmärrys ja minäpystyvyys
Minäpystyvyyteen liittyvä ajattelu pohjautuu Ajzenin (2005) suunnitelmallisen käyttäytymisen teoriaan (Theory of Planned Behavior, TPB). Teoria on asenteisiin perustuva käytösteoria, joka pyrkii osoittamaan vuosikymmenten käytöstutkimuksen pohjalta, että ihmisen aikomuksiin ja käytökseen vaikuttaa pohjimmiltaan kolme asiaa (Ajzen 2005, 117):
1 Yksilön asenne käytöstä kohtaan
Asenne käytöstä kohtaan muodostuu teorian mukaan yksilön uskomusten vahvuuden ja uskomusten ominaisuuksien arvioimisen yhteisvaikutuksesta. Ajzen väittää, että uskomukset ja asenteet muodostuvat järkiperäisen informaation työstämisen pohjalta. Nämä uskomukset voivat Ajzenin mukaan syntyä yksilön oman tarkastelun pohjalta, mutta ne voivat tulla myös ulkopuolisista lähteistä, kuten ystävien kertomana, median välityksellä tai esimerkiksi vertaistukisuhteessa saadun tiedon kautta.
2 Yksilön kokemus käytökseen liittyvistä sosiaalisista normeista (esim. sosiaalinen paine tai muiden odotukset)
Sosiaaliset normit ja muiden odotukset vaikuttavat toimintaamme. Suomessa rahapelaaminen on laajalti hyväksyttyä ja sitä voidaan perustella yleisenä kansanhupina. Tämä voi antaa rahapelaajalle ikään kuin luvan ja perusteen pelata, vaikka ilmeisiä haittoja toiminnasta olisi jo havaittavissa. Toisaalta sosiaalisesti hyväksyttävää on voittaa, mutta rahan häviäminen suurissa määrin ei enää olekaan hyväksyttävää. Siksi salaaminen ja valehteleminen yleensä astuu kuvaan pelaamisen jatkuessa.
3 Yksilön oma kontrollin kokemus käytöksestään
Koettu käytöksen kontrolli on teorian keskeisiä käsitteitä. Sisäisen ja ulkoisen hallintakäsityksen sekä minäpystyvyyden käsitteisiin pohjautuva termi kuvaa yksilön omaa kokemusta siitä, pystyykö hän suoriutumaan tietystä asiasta vai ei. 60 eri käytöstutkimuksen vertailu on vahvistanut koetun käytöksen kontrollin ja todellisen käytöksen välisen yhteyden melko vahvasti. (Ajzen 2005, 92–94.)
Teoriaa on käytetty interventiotutkimuksessa, jossa tavoitteena on ollut aikomusten ja sitä kautta käyttäytymisen muuttaminen. Muutoskohteena tulisi olla nimenomaan käytöksen takana olevien uskomusten muuttaminen. Teorian mukaan näitä uskomuksia muuttamalla saavutetaan siten itse käytöksen muutokset.
Aikaisempi tutkimuskirjallisuus ja TPB-pohjaiset interventiot tukevat ajatusta siitä, että käytöstä voidaan ymmärtää, ennakoida ja muuttaa melko tarkastikin. TPB-interventioissa tämä tehdään ennen kaikkea tiedon avulla, tarjoamalla ihmisille heidän heidän uskomuksiaan vastaavia tietoja. Koska uskomukset ja toiminta tapahtuvat tässä hetkessä, on olennaista määrittää ihmisten käytöstä niiden asioiden pohjalta, jotka vaikuttavat hänen käytökseensä ”tässä ja nyt”. Menneet tapahtumat ovat eittämättä jättäneet jälkensä asenteisiin ja persoonallisuuden piirteisiin, mutta nykyisyyteen keskittyminen ei ole menneisyyden sivuuttamista, vaan ennemminkin sen paljastamista epäsuorasti vähitellen. (Ajzen 2005, 140–141.)
Alkukyselyn väittämät ja asteikko
Omaa rahapelaamisen ja rahapeliongelman ymmärrystä sekä muutokseen ja minäpystyvyyteen liittyviä uskomuksia ja ajattelua tarkastellaan Pelirajaton-toiminnassa seuraavien väittämien kautta ja asteikon kautta:
- Ymmärrän millaiset syyt ylläpitävät pelaamistani
- Ymmärrän miten tunteet, uskomukset ja ajatukset vaikuttavat pelaamiseeni
- Ymmärrän miten rahasuhteeni* vaikuttaa pelaamiseeni
- Uskon pystyväni ottamaan pelaamiseen liittyvät asiat puheeksi läheisteni kanssa
- Uskon pystyväni käsittelemään vaikeita tunteita ja ajatuksia ilman pelaamista
- Uskon pystyväni ehkäisemään retkahduksia
- Uskon pystyväni lopettamaan pelaamiseni pysyvästi
1 Täysin eri mieltä
2 Melko paljon eri mieltä
3 Hieman eri mieltä
4 En eri enkä samaa mieltä
5 Hieman samaa mieltä
6 Melko paljon samaa mieltä
7 Täysin samaa mieltä
Pisteet tukisuhteen alussa:
Pisteet tukisuhteen lopussa:
*) Rahasuhteella tarkoitetaan rahaan ja sen käyttöön liittyviä ajatuksia, tunteita, uskomuksia, asenteita ja käyttäytymismalleja. Suhtautuminen rahaan kehittyy lapsuudesta lähtien ja sitä muovaavat perheen lisäksi mm. muut ihmiset, elämäntapahtumat, taloudellinen tilanne, rutiinit, unelmat sekä koko yhteiskunta. Ongelmallisesta rahasuhteesta voi kertoa esimerkiksi se, että raha ahdistaa, aiheuttaa levottomuutta tai polttelee taskussa/tilillä.