Mistä voima muutokseen?
Kaikkeen muutokseen tarvitaan voimaa. Ilman sitä tavoitteet jäävät vain hyviksi aikomuksiksi. Mutta onko muutosvoima enemmän kuin tahdonvoima ja sen varassa sinnittely? Muutosvoiman voi jakaa motivaatioksi ja pystyvyydeksi. Omaa motivaatiota kannattaa pysähtyä tarkastelemaan; mitä olen valmis tekemään muutoksen aikaansaamiseksi. Positiivinen minäpystyvyys tarkoittaa odotusta onnistumisesta.
Ihminen voi kokea pystyvyytensä heikoksi isoon elämänmuutokseen motivaatiostaan huolimatta. Henkilöllä voi olla haitallinen uskomus omasta pystyvyydestään: en kuitenkaan pysty, en ennenkään ole pystynyt, en taida ansaitakaan muutosta. Pystyvyyden kokemus kuitenkin kasvaa onnistumisten myötä. Onnistumiset tulevat konkreettisesta tekemisestä, pienissä muutoksissa onnistumisesta ja muiden kannustuksesta. Tieto siitä mitä tehdä ja miten tehdä lisääntyy muutostyön myötä.
Muutokseen on helpompaa suuntautua, kun hahmottaa mihin se voi johtaa, ja ymmärtää sen toimivan kahteen suuntaan. Pelaamattoman elämäntavan opettelu vie samaan aikaan poispäin pelaamisen haitallisista vaikutuksista (esim. valehteleminen, ihmissuhdeongelmat, stressi, ahdistuminen ja velkaantuminen) ja kohti parempaa elämää (rehellisyys, läsnäolo läheisten elämässä, mielialan kohoaminen, velkojen hoito jne.).
Ihminen voi motivoitua joko sisäisesti tai ulkoisesti. Sisäinen motivaatio on omaa halua, ulkoinen motivaatio sen sijaan on riippuvainen ympäristöstä tai muista ihmisistä. Usein ulkoista motivaatiota synnyttävät toisten ihmisten palaute, mielipiteet tai vaatimukset. Siihen voivat vaikuttaa myös olosuhteet, kuten vaikkapa peliautomaattien sulkeminen koronapandemian aikana. Ulkoiset asiat voivat olla hyviä kannustimia, mutta omaa motivaatiota ja uskoa omaan pystyvyyteen pitää vahvistaa sisäisen työskentelyn kautta.
Sisäinen motivaatio pohjautuu omiin arvoihin. Arvoristiriitojen tunnistaminen omassa elämässä synnyttää halua muutokseen. Muutosvoimaa kasvattaa myös sen havaitseminen, että kasvun ja opettelun myötä pääsee kohti sitä, mitä pohjimmiltaan pitää tärkeänä.
Miten motivaatiota voidaan vahvistaa?
- Selvitä, mikä sinulle on todella tärkeää (arvot)
- Aseta arvojesi mukaisia tavoitteita ja pilko ne riittävän pieniin osiin
- Millainen pystyvyysodotus sinulla on? Jos se on heikko, niin mihin se perustuu? Voiko heikkoa minäpystyvyyden ajatustasi kyseenalaistaa? Ota asia puheeksi tukisuhteessasi.
- Vahvista minäpystyvyyttäsi. Hanki tietoja ja taitoja, opi ymmärtämään rahapeliongelmaasi.
- Pidä mielessä oikeat asiat (motivoiva kriisi)
- Huomaa tavoitteiden toteutuminen, iloitse pienistä saavutuksista, muokkaa sisäistä ilmapiiriäsi kannustamalla ja kehumalla itseäsi
- Keskity sisäisiin asioihin, mutta hae vahvistusta ulkoisista:
- sisäisiä: itselle tärkeät arvot (esim. rehellisyys), henkinen hyvinvointi, tunnemaailma
- ulkoisia: ihmissuhteet, olosuhteet
- Inspiroidu toisten esimerkistä. Muun muassa vertaisohjaaja on selvinnyt ongelmallisesta pelaamisesta, se on mahdollista myös sinulle.